Temakurs inkallning, höst 2018

Välkommen till Inkallningskursen! Kursdatum: Mån 6 & 13 aug kl. 18.00-19.00

Lektioner

1. INK Kurstillfälle 1. Ta tag i halsbandet

Complexity: Easy

För att hunden inte ska associera att vi tar tag i halsbandet med ”nu är det roliga slut, jag blir uppkopplad” eller någon annan typ av frustration så är det viktigt att vi tränar detta i samband med både hantering, passivitetsträning och inkallning.

2. INK Kurstillfälle 1. Betinga signal

Complexity: Easy

Det här är en en övning som kan göras, var som helst, när som helst. Det enda som behövs är en gäng godbitar som hunden verkligen uppskattar (och gärna leksaker ifall hunden uppskattar lek).

3. INK Kurstillfälle 1. Namnleken

Complexity: Standard

För att få hunden att lystra på sitt namn och genast vända om och titta på dig oavsett vad för intressanta saker som finns framför nosen på dem ska du leka namnleken. Namnleken får hunden att förstå att det inte är någon idé att ignorera när matte eller husse kallar, tvärtom tar det bara längre tid eller så blir "det" inte av alls!

4. INK Kurstillfälle 1. Korridorleken

Complexity: Standard

Med den här leken skapar man rätt respons på inkallnings signalen redan från början. Med korridorleken har vi skapat en situation där hunden gör rätt vid varje repetition, detta skapar en perfekt grund för hundens association till inkallnings signalen.

5. INK Kurstillfälle 1. Bowlingleken, steg 1 & 2

Complexity: Standard

I den här leken lär sig hunden att snabbt slänga sig om och springa emot dig på din inkallningssignal. Det är en lek med mycket action där vi får in "lek effekten" även med mat som belöning. Att få upp hundens aktivitetsnivå i bowlingleken gör honom mer störnings tålig och det ökar även värdet på belöningen.

7. INK Kurstillfälle 1. Kiosken

Complexity: Easy

Kiosken lär hunden att det aldrig är lönsamt att bli kvar hos en störning (något hunden är intresserad av) om du har kallat in. Det enda lönsamma valet är att avbryta aktiviteten och välja att komma på inkallning!

8. INK Kurstillfälle 2. "Hit!" - Hala in!

Hit hala in är en övning som kan göras var som helst hur som helst redan från början. Den lär hunden att vända om och komma in till dig på inkallning signal oavsett miljö och störning.

9. INK Kurstillfälle 2. Kull!

Complexity: Easy

En rolig lek som lär hunden att bokstavligen slänga sig om emot dig på inkallningssignal. Kull går ut på att få hunden att blixtsnabbt reagera på given inkallningssignal och störta in till dig.

12. INK Kurstillfälle 2. Kiosken, steg 2

När hunden har förstått förutsättningen för lön, det vill säga att alltid komma på inkallning, även fast han är upptagen med att äta godbitar hos medhjälparen, är det dags att göra det lite svårare.

14. INK Kurstillfälle 2. Motivations inkallningen

Complexity: Standard

En gammal goding som höjer hundens motivation, driv och fart i inkallningen. Övningen behöver en medhjälpare. Leken fungerar bäst med en medhjälpare som håller hunden men den kan även lekas ensam med hunden i lina.

15. INK Kurstillfälle 2. Skvallerträning

När du väl har en hund som älskar dina belöningar och reagerar med glädje och förväntan på en belöningssignal, det vill säga, en signal som betyder att belöning är på väg, kan skvallerträningen börja.