Innan ni börjar träna...
Antijaktskolan, höst 2022
Lektioner
1. Detta behöver du!
2. Träningsupplägg
För att nå framgång med sin träning krävs inte bara bra belöningar, en belönings motiverad hund och bra övningar, man behöver även planera kring träningen och resten vardagen.
3. Antijaktskolan #Teori
PDF om jaktkedjan och aktiviteter kopplade till respektive jaktbeteende.
4. Antijaktskolan #Block 1. Lek & Belöningsutveckling
Första blocket startar med lek och belöningsutveckling, grunden till all belöningsbaserad träning.
5. Antijaktskolan #1 Sorkleken
Skapa en super belöning genom jakt & kamplek! Genom att väcka och koppla hundens jaktlust till lek med dig får du en riktigt förstärkande belöning som både skapar motivation och glädje.
6. Antijaktskolan #2 Missar/Fintar
En belöning kan ges på många olika sätt, och beroende på hur belöningen presenteras kan den skapa olika bieffekter och få olika värden. I den här leken (belöningsprocessen) ökar hundens intensitet och glädje för belöningen.
7. Antijaktskolan #3 Bowlinglekar
Bowling är lekar med mycket action där vi får in "lek effekten" även med mat belöningar. Genom att få upp aktivitetsnivån gör det hunden mer störnings tålig och det ökar även värdet på belöningen. Bowlinglekar skapar både belöningsprocesser och suveräna inkallningsövningar!
8. Antijaktskolan #4 Klaaara... Fääärdiga... TA DEN!
En lek där man trampar på gasen och får hunden att lägga in en högre växel.
9. Antijaktskolan #5 Premack lekar
Premack lekar överför värde från det hunden värderar till dina belöningar!
10. Antijaktskolan #6 Racet!
För att få hunden att lägga in en extra växel och ge 100% för att komma åt sin lön kan man springa ikapp med hunden, den som kommer först fram vinner belöningen! Genom att tävla med hunden om belöningen byggs hundens driv och motivation för belöningen upp.
11. Antijaktskolan # 7 Skapa "haren!"
Ökar hundens motivation för dina leksaks belöningar och skapar samtidigt din egna "hare" för att kunna träna bland annat jaktkontroll.
12. Antijaktskolan #8 Two toy game
Att hunden kommer tillbaka med leksaken efter ha vunnit den i kamp alternativt jagat ifatt leksaken ger dig fler belöningsmöjligheter. Det förbättrar även samspelet, kommunikationen och leken er emellan. Den här leken ger grundkunskaperna i apporteringen. Att starta leken i på en begränsad yta (hall, korridor eller liknande) optimerar chanserna för ett snabbt och lyckat resultat.
13. Antijaktskolan #9 Dead or Alive, steg 1 & 2
Dead or Alive är en lek med massor av lärdomar som kan utvecklas i princip hur långt som helst. I de första stegen lär sig hunden att skifta mellan olika leksaker, släppa på "tack", behålla självkontroll och inte gripa leksaken förrän "Ta den!"
14. Antijaktskolan #10 Dead or Alive steg 3 & 4.
Nu när hunden släpper leksaken på "tack" lägger vi in nästa regel, självkontroll. Hunden ska nu invänta "grönt ljus" efter han släppt på "tack".
15. Antijaktskolan #Block 2. Inkallning
I andra blocket börjar vi med inkallningsträningen, och har du följt de tio första lektionerna i block ett så har du redan lagt grunden inför många av övningarna.
16. Antijaktskolan #1 Betinga signal
Det här är en en övning som kan göras, var som helst, när som helst. Det enda som behövs är en gäng godbitar som hunden verkligen uppskattar (och gärna leksaker ifall hunden uppskattar lek).
17. Antijaktskolan #2 Ta tag i halsbandet
För att hunden inte ska associera att vi tar tag i halsbandet med ”nu är det roliga slut, jag blir uppkopplad” eller någon annan typ av frustration så är det viktigt att vi tränar detta i samband med både hantering, passivitetsträning och inkallning.
18. Antijaktskolan #3 Namnleken
För att få hunden att lystra på sitt namn och genast vända om och titta på dig oavsett vad för intressanta saker som finns framför nosen på dem ska du leka namnleken. Namnleken får hunden att förstå att det inte är någon idé att ignorera när matte eller husse kallar, tvärtom tar det bara längre tid eller så blir "det" inte av alls!
19. Antijaktskolan #4 Korridorleken
Med den här leken skapar man rätt respons på inkallnings signalen redan från början. Med korridorleken har vi skapat en situation där hunden gör rätt vid varje repetition, detta skapar en perfekt grund för hundens association till inkallnings signalen.
20. Antijaktskolan #5 Bowlingleken, steg 1 & 2
I den här leken lär sig hunden att snabbt slänga sig om och springa emot dig på din inkallningssignal. Det är en lek med mycket action där vi får in "lek effekten" även med mat som belöning. Att få upp hundens aktivitetsnivå i bowlingleken gör honom mer störnings tålig och det ökar även värdet på belöningen.
21. Antijaktskolan #6 Tunneln, steg 1.
Tunneln är en inkallningslek där hunden lär sig att komma hela vägen in till dig.
22. Antijaktskolan #7 Bowlingleken, steg 3
Nu springer hunden snabbt efter godbitarna, gör snabba vändningar och söker omedelbart upp dig ifall du stoppar leken.
23. Antijaktskolan #8 Tunneln, steg 2, 3 & 4.
När hunden springer snabbt och entusiastiskt mellan dina knän i jakt efter godbitar....
24. Antijaktskolan #9 Familje-inkallningen
Det här är en lek som alla i familjen kan delta i, vilken hunden verkligen brukar uppskatta. Leken kan lekas inne som ute, på mindre ytor och på större.
25. Antijaktskolan #10 Motivations inkallningen
En gammal goding som höjer hundens motivation, driv och fart i inkallningen. Övningen behöver en medhjälpare. Leken fungerar bäst med en medhjälpare som håller hunden men den kan även lekas ensam med hunden i lina.
26. Antijaktskolan #11 Kull!
En rolig lek som lär hunden att bokstavligen slänga sig om emot dig på inkallningssignal. Kull går ut på att få hunden att blixtsnabbt reagera på given inkallningssignal och störta in till dig.
27. Antijaktskolan #12 Kiosken, steg 1.
Kiosken lär hunden att det aldrig är lönsamt att bli kvar hos en störning (något hunden är intresserad av) om du har kallat in. Det enda lönsamma valet är att avbryta aktiviteten och välja att komma på inkallning!
28. Antijaktskolan #13 "Hit!" - Hala in!
Hit hala in är en övning som kan göras var som helst hur som helst redan från början. Den lär hunden att vända om och komma in till dig på inkallning signal oavsett miljö och störning.
29. Antijaktskolan #14 Kiosken, steg 2.
När hunden har förstått förutsättningen för lön, det vill säga att alltid komma på inkallning, även fast han är upptagen med att äta godbitar hos medhjälparen, är det dags att göra det lite svårare.
30. Antijaktskolan #15 Skvallerträning
När du väl har en hund som älskar dina belöningar och reagerar med glädje och förväntan på en belöningssignal, det vill säga, en signal som betyder att belöning är på väg, kan skvallerträningen börja.
31. Antijaktskolan #16 Kiosken, steg 3.
I steg 3 lär sig hunden att komma på inkallning trots att han är mitt upp i en jakt!
32. Antijaktskolan #Ingen pålitlig inkallning?
Om du har tagit dig igenom hela inkallningsskolan och följt programmet enligt kursens upplägg men ändå inte nått tillfredställande resultat av en pålitlig inkallning, då hittar du anledningen här!
33. Antijaktskolan #Block 3. Impulskontroll & Stadga
I det tredje och sista blocket kommer vi att fokusera på både impulskontroll och stadga. Impulskontroll är något vi måste lära hunden, precis som vilket annat beteende som helst.
34. Antijaktskolan #1 Det är ditt val! Mat/Godis
Hundens lärdom om att det alltid är lönsamt att göra rätt val!
35. Antijaktskolan #2 Det är ditt val! Leksaker
Träningsplan... Leksaker
36. Antijaktskolan #3 Det är ditt val! Vardagssituationer
Användet av "Det är ditt val" i vardagssituationer...
37. Antijaktskolan #4 Burlekar, första träningspasset/en
Burlekar, första träningspasset/en...
38. Antijaktskolan #5 Burlekar, sitt & ligg
Burlekar, sitt & ligg...
39. Antijaktskolan #6 Burlekar, introduktion av störningar
Burlekar, introduktion av störningar...
40. Antijaktskolan #7 Burlekar, inlärning av frisignal
Burlekar, inlärning av frisignal...
41. Antijaktskolan #8 Burlekar, lägga in signal, fler störningar & burdörren som information
Burlekar, lägga in signal, fler störningar & burdörren som information...
42. Antijaktskolan #Block 4. Signalkontroll i hög aktivitetsnivå
I det här blocket kommer vi att utbilda hunden att behålla fokus och koncentration trots i högre aktivitetsnivåer. Då hunden stressar upp av olika anledningar får de lätt "tunnelseende" och blir okontaktbara, inte minst vid jaktsituationer.
43. Antijaktskolan #1 Dead or Alive steg 5
Hittills har Dead or Alive lekts på golvet, just för att det ska vara lättare för dig att kontrollera leksaken (lägga tyngden på och frysa den) när vi lär hunden att släppa.
44. Antijaktskolan #2 Dead or Alive steg 6 & 7
Utveckla Dead or Alive genom att tappa den andra leksaken direkt efter hunden släppt den första.
45. Antijaktskolan #3 Dead or Alive steg 8
När nu lekreglerna är etablerade kan du använda dig av leken för att lära hunden behålla koncentration och fokus på vad du säger trots i en högre aktivitetsnivå.
46. Antijaktskolan #4 Dead or Alive steg 9
När hunden nu vant sig med att du även kan be honom att utföra ett beteende som "sitt" mitt uppe i leken kan du även börja smyga in andra signaler, dock en i taget tills du ser att hunden är med på noterna och svarar snabbt på given signal.
47. Antijaktskolan #5 Dead or Alive steg 10
Nu lägger du till störningen av en tappad belöning samtidigt som du ger hunden ett beteende att utföra (börja med något lätt som "sitt").
48. Antijaktskolan #6 Dead or Alive steg 11
När hunden lärt sig att svara på given signal trots störningen av belöningen som antingen tappas eller viftas omkring med är det dags att utveckla leken ytterligare.
49. Antijaktskolan #7 Dead or Alive steg 12
Nu har hunden blivit riktigt uppmärksam på vilken signal ("ta den!", sitt, ligg osv) du ger trots i högre aktivitetsnivå (mitt i lek), vilket betyder att hunden behöver utmanas ännu mer för att utvecklas vidare.
50. Antijaktskolan #8 Dead or Alive steg steg 13
När hunden börjar svara fint på "sitt" trots mitt uppe i jakt, bör du lägga in fler signaler, som exempelvis "ligg"och "stå". Självklart lägger du bara in signaler som hunden kan väl!
51. Antijaktskolan #9 Dead or Alive steg 14
Nu kan hunden avbryta en jaktsituation för att sätta sig, lägga sig eller ställa sig stilla på din signal vilket kommer underlätta detta steg avsevärt.
52. Antijaktskolan #10 Dead or Alive steg 15
Variera nu hur du leker, ibland springer du själv iväg efter "tack" så hunden får jaga efter dig, när han kommet ifatt busar ni loss tillsammans igen, och ibland, springer du iväg och när hunden jagar dig ger du en signal ("sitt" exempelvis).
53. Bonus #1 Gas & Broms
Som med allt här i livet så behövs en balans, även så i hundens träning och vardagsliv. Öppnar 11/8!
54. Bonus 2 #Dead or Alive med en leksak
För att göra leken så effektiv som möjligt är det bra att använda sig av en hårdare leksak, en du kan hålla ett stadigt grepp om med båda händerna och som hunden kan gripa i mitten av. En bitstock brukar fungera bra.
55. Bonus #3 Indianleken
En rolig lek som lär hunden att vara uppmärksam på dig!
56. Bonus #4 Flipleken, från fullt ös till full kontroll!
Från ÖS till KONTROLL!
57. Hur behåller jag värdet i min inkallning?
Hur behåller jag värdet i min inkallning?
58. Korrigera eller inte korrigera
Vissa av er kommer att nå hela vägen fram med den här kursen, och vissa kommer att ha en bit kvar att gå. Allt beror självklart på typen av hund, hur lätt eller svårbelönad han/hon är och hur mycket du tränat såklart. Här diskuterar jag inlärningen av en brytsignal, är det något du behöver eller inte?