Instruktör Alicia Kylsäter

Mitt namn är Alicia, jag är 25 år och bor i Tyresö tillsammans med min brukstervueren Mano. Jag fick den fantastiska möjligheten att utbilda mig till instruktör under Kickan, någonting som känns otroligt roligt då jag stormtrivs i hennes hundfilosofi och träningsupplägg. Som hundägare själv har jag varit på hennes kurser, tagit privatlektioner och gått majoriteten av hennes online-kurser. Jag har även varit med på kurser och träningar som assistent och vikarie. 

Hösten 2017 tog jag min kandidatexamen i biologi från Stockholms Universitet. Jag riktade in mina studier mot etologi (läran om djurs beteende) och psykologi, då hela anledningen till att jag valde utbildningen från början var att jag ville lära mig mer om grunden till all interaktion med (inklusive träning av) djur – hur de kommunicerar, och hur de lär sig. 

Parallellt med min utbildning reste jag även till Spanien för en workshop i etologi. Där fick jag uppleva hur det är att studera djurs beteenden genom att observera frigående, ferala hästar. Jag spenderade även en sommar som forskningsassistent/djurskötare på en forskningsstation där jag främst jobbade med hjortar. 

Under min utbildning har jag fått chansen att arbeta både teoretiskt och praktiskt med en mängd olika djur. Nu i efterhand har det gett mig ovärderliga verktyg till hundträningen. Vare sig vi är medvetna om det eller ej så lär sig alla djur enligt samma principer. Därför tror jag att man tjänar mycket på att förstå teorin bakom inlärning då man arbetar med djur.

För min del var det till en början häst som gällde, med lite hund och andra djur vid sidan om. Under en resa till USA ramlade jag bland annat på en organisation som erbjöd djurassisterad terapi. Där fick jag främst vara med och lära mig om hur hästarna i verksamheten förbereddes och tränades för sina uppgifter. Det var en fantastisk erfarenhet, både att så tydligt se hur djur når fram till oss människor på ett alldeles speciellt sätt, men även att i första hand uppleva värdet av genomtänk djurträning för både djurens och människornas välbefinnande.

När jag sedan blev introducerad för den Belgiska vallhunden och skyddet (IGP främst), blev det hund helt och hållet. Jag försöker att ständigt utbilda mig själv vidare som hundtränare och matte genom litteratur, seminarier, kurser och privatträningar. Just nu har jag min 1,5-åriga hund, Mano, som får testa på lite allt möjligt från tävlingslydnad, till skydd, till nose work.