Instruktör Alicia Kylsäter

Jag heter Alicia och håller till i Uppsala. Våren 2019 fick jag möjligheten att börja utbilda mig till instruktör genom Kickan, något som kändes otroligt roligt eftersom jag stormtrivs både i hennes hundfilosofi och pedagogik. Jag hade som hundägare själv genomfört både kurser och tagit lektioner för henne innan, alltid lika imponerad av hennes både praktiska och teoretiska kunskap men också sättet hon förmedlade dom på. Självklart ville jag lära mig mer om detta, och under 2019 gick jag med på kurser, lärde mig övningar och kursupplägg, började sen assistera och tillslut hålla egna kurser. Nu, då jag har flyttat från Tyresö, är tanken att erbjuda delar av K9 Educations utbud även här i Uppsala. 

Förutom den utbildning och fortsatta vägledning jag får från Kickan så har jag en del annan erfarenhet jag utnyttjar när det kommer till hundträning. Hösten 2017 tog jag min kandidatexamen i biologi från Stockholms Universitet. Jag fördjupade mig i etologi (läran om djurs beteende) och psykologi, helt på grund av mitt maniska fritidsintresse av häst och hund. Tack vare den utbildningen fick jag chansen att lära mig mycket både teoretiskt och praktiskt om flera aspekter av hur djur beter sig och hur dom (och vi!) lär sig. Jag fick också träffa på och arbeta med flera olika typer av djur, allt från fiskar till hönor, och även chansen att göra forskningspraktik där jag främst jobbade med hjortar. 

Det var länge häst som var i fokus för mig, innan hundarna tog över. Jag har rest en del tack vare det, bland annat för etologistudier där jag fick vara med och studera frigående hästar i Spanien. Vid ett annat tillfälle spenderade jag en tid i USA och ramlade på en organisation som erbjöd djurassisterad terapi. Där fick jag främst vara med och lära mig om hur hästarna i verksamheten hanterades och tränades inför sina uppgifter. Det var en fantastisk erfarenhet, både att så tydligt se hur djur når fram till oss människor på ett alldeles speciellt sätt, men även att få uppleva värdet av genomtänk djurträning – för både djurens och människornas välbefinnande.

I dagsläget studerar jag på veterinärprogrammet här ute på Ultuna. Hemma har jag just nu en hund, Mano, som håller mig aktiv vid sidan av studierna. Vi tränar och leker runt med det mesta, från tricks, till lydnad, till nose work, men främst har vi snöat in oss i IGP – en sport som inkluderar lydnad, skydd och spår. Enligt mig är helhetsbilden av hundträningen det som är mest spännande: att forma en hund som både fungerar och mår bra i vardagen, men som också kan och vill gasa på och prestera där det är aktuellt – oavsett om det är vid en inkallning på promenaden eller under fotgåendet på en tävlingsplan.