Vägen tillbaka efter attacken

Efter attacken – Vägen tillbaka


Jag skriver det här i hopp om att hjälpa andra tillbaka efter de blivit skadade och traumatiserade som resultat av en hundattack.

Torsdagen den 30 nov på vår morgonpromenad blev min snart 9-åriga bordercollie pojke Ice brutalt attackerad av två rottweilers som slet sig ifrån sin ägare. Jag trodde det var slutet för vår älskade Ice som låg på marken skrikandes och blodig medan de försökte bita och slita ihjäl honom.

Efter attacken.

I första hand går det inte att göra något annat än att så snabbt som möjligt få sin hund till veterinären, och hur svårt den än är, försöka hålla lugnet. Jag klarade det inte, men vet att det hade varit bättre för min Ice. Sedan gäller det att lita på veterinärerna och vårdpersonalen som först och främst behöver ta om alla fysiska skadar. Vårt jobb som matte och husse startar när vi får hem vår älskade familjemedlem igen.

Hemkomsten efter operation.

Första tiden är det superviktigt med lugn och vila!
Ice var så nervös och reagerade på minsta lilla ljud första dygnen, och han hade hemska smärtor i en och en halv vecka efter hemkomst, så illa att han skakade i smärtor trots smärtstillande.

Första en och halv veckan låg min man med Ice i sovrummet, dygnet runt, nedsläckt och tyst. De kom bara ut för rengöring av sår, äta och för rastning på tomten.

Efter de värsta smärtorna hade släppt så började vi att minska tiden i sovrummet och leva lite mer normalt, och han fick gå små promenader igen.

Kosttillskott.

Eftersom vi fick hem vår valp Öyvin 2 veckor innan attacken så hade jag redan en Adaptil i vägguttaget och jag hade Zylkene hemma, förberett inför nyår för att förebygga att lilla Öyvin ska bli ljudrädd. Så jag satt in Zylkene på Ice direkt när han kom hem och beställde även två andra kosttillskott med påstådd samma effekt som Zylkenen, som höll på ta slut. Så nu får han MaxRelax i maten varje morgon, och när den tar slut går vi över på det andra märket jag köpte.
Jag tog olika för att se om ett tillskott har en bättre effekt än en annan.

Träning.

Nu har ju jag turen att jag är hundtränare och har lagt väldigt starka grunder hos Ice, vilket kommer att resultera i att vägen tillbaka kommer gå väldigt mycket snabbare än om han inte var så tränad innan som han faktiskt är.

Men det här är min plan, belöna ALLA hundmöten och se till att han inte behöver känna något obehag alls vid synen av andra hundar. Så nu går vi inte ut utan att ha fickan full med gotte så vi kan börja belöna så fort det dyker upp en annan hund. Eftersom han fortfarande läker ifrån sina skador så håller vi oss till godisbelöningar, men när han är helt återställd fysiskt så kommer jag att lägga in lekbelöningar. Så fort lekbelöningarna kommer in i bilden så kommer de att gå fort, för leken är så stark hos Ice, och de frigör så mycket positiv energi, släpper på eventuellt obehag och jobbiga känslor.

Miljö & Platser.

Jag kommer inte att gå där attacken hände på ett tag, jag vill börja bygga upp den positiva associationen till promenaderna och möten av hundar INNAN vi går just på den platsen där det hände. Tex har Ice en jättetrevligt association till Djurgården och alla hundmöten där. Han har bara haft trevliga avslappnade möten med hundar som bara passerar och vissa som lugnt och odramatiskt kommer fram och morsar innan de går vidare. Under vår promenad så har vi en kiosk vi alltid stannar på och köper korv till honom. Han älskar att gå där! Så eftersom han har så trevliga och positiva känslor till platsen så kommer vi att börja gå där så fort de sista såren har läkt ihop.

Träffa hundar.

Tills han är helt läkt så kommer han inte få träffa andra hundar, utan vi kommer att fortsätta att jobba med hundmöten och se till att han tycker de är trevliga. Men när han läkt ihop helt så kommer han i första hand få träffa sina kompisar som vi redan vet att han tycker om och är trygg med. Sedan kommer han att få träffa (för honom) nya hundar som jag vet är trevliga, trygga och balanserade, tex bara genom att gå en promenad tillsammans. Att gå en promenad ger oftast en mer avslappnad stämning mellan hundarna eftersom vi hela tiden är under rörelse, till skillnad ifrån när man står stilla och kontakten mellan hundarna blir mer ”intensiv och riktad”.

Sammanfattning.

LUGN & VILA
Kosttillskott som lugnar och neutraliserar stresshormoner
Träning-Klassisk betingning. Hund = Belöning!
Gå på platser, vistas i miljöer hunden redan är en riktigt god association till
Träffa lugna, trygga och balanserade hundar under ”icke pressande” former, tex en promenad tillsammans.

Tips.

Lek!
För de som kanske inte har de grunderna Ice har i lek och belöningsutveckling och träning skulle jag rekommendera att börja leka med din hund så fort hunden har läkt fysiskt. Leken gör under! Det finns inte något som gör så gott som att ge sig hän i äkta lek, och när man väl sedan börjar använda sig av leken på ett målinriktat sätt så kan den GÖRA UNDER!
Vet du inte HUR du ska börja leka, gå en lek och belöningsutvecklingskurs online eftersom hunden med största sannolikhet inte är bekväm att vistas runt andra hundar än så länge.

Massage.
Massage är ett jättebra sätt att hjälpa hunden att slappna av och göra sig av med spänningar i kroppen. Men självklart behöver hunden vara smärtfri och inte ha några större sår kvar för att du ska kunna massera. Rådfråga med veterinären när det är ok att börja massera. Vet du inte hur du ska massera finns det ett flertal böcker i ämnet, men du kan även beställa tid hos en massör och få råd och tips på hur du kan underhålla massagen på hemmaplan.

Ta hjälp av en hundtränare.
Om du känner att du inte vet hur du ska hjälpa din hund tillbaka efter en sån traumatisk händelse, ta hjälp av en hundtränare så du får en träningsplan och coachning redan från början.

Hjälp dig själv!
Vi som hundägare påverkar våra hundar mer än vad vi tror, så för att kunna hjälpa sin hund att bli bekväm och trygg igen gäller det att vi arbetar med våra egna känslor. Hur du väljer att göra det är upp till dig, glöm bara inte bort dig själv i det hela. Din hunds rehabilitering kommer att gå så mycket bättre, och gå så mycket fortare om du klarar av att vara en lugn och trygg förebild som kan uppvisa glädje och frimodighet på era promenader. Speciellt vid belöningarna i hundmötena.

Slutligen…

Jag är så ledsen att du och din hund har behövt utsättas för detta hemska trauma, ska ska bara inte få hända. Så anmäl ALLTID! Om hundägaren till den attackerande hunden inte har fler polisanmälningar på sig så kommer det inte att hända någonting tyvärr, våra lagar är under all kritik i detta avseende. Så att DU anmäler att din hund blivit attackerad kan hjälpa nästa hundägare som kanske till och med får sin hund dödad av samma hund att få upprättelse. ANMÄL alltid, oavsett om din hund blev skadad eller ej. Vi måste tillsammans få stopp på alla dessa oansvariga hundägare som går omkring med hundar de inte kan hantera, och de är på bekostnad av alla oss andra, det är på bekostnad av våra hundars säkerhet. Låt det inte fortgå! Tillsammans kan vi göra skillnad.

Ice, några hundra meter ifrån där han blev attackerad…

Comments are closed.