Hur många ska behöva falla offer?

Mina tankar går…

Tänk om det INTE hade varit jag, jag som inte är rädd för två rottweilers i full attack mode, jag som vågar stoppa in händerna i munnen för att försöka bända upp käkarna, som vågar peta i fingret i ögat på en hund som har sin käftar låst om min hund, som vågar slå och sparka dem för att försöka rädda livet på min Ice… För att jag är så pass hundvan och orädd så lever Ice idag… Hade det varit “en vanlig hundägare” som skulle blivit rädd (vilket är fullkomligt förståligt!) så är risken stor att deras hund hade blivit dödad… Ska det behöva vara så här?”

Imorgon har det gått 2 veckor sen den hemska morgonen då Ice blev brutalt attackerad av en våra grannars två rabiata Rottweilers som försökte ha ihjäl honom. Och efter jag la ut min video på Facebook, som jag gjorde i total förtvivlan och frustration efter vi kom hem ifrån Bagarmossen där Ice blev inlagd, så har jag fått SÅ MÅNGA meddelanden, mejl, mess och folk som skrivit öppet på Facebook som berättat om deras liknande händelser, där i ett flertal fall deras hund inte klarade sig! Och det värsta av allt, förövaren har inte fått några konsekvenser! Det är så fruktansvärt, och det är så ofattbart är människor får fortsätta att ha hund, och får skaffa hundar som de inte har kunskapen för.

Som Helena Isolde Sundsgård skrev i ett Facebook inlägg där en annan hundägare fått sin hund jagad av en stor, lös och okontrollerad hund…

“Jag vill påpeka att min väninna som jobbar år Securitas – hennes hund räknas som ett vapen! Hon har munkorg på den i diverse sammanhang för att inte vapnet ska råka gå av vid fel tillfälle tex att folk slänger sig på hennes hund för att ta en selfie, eller någon onykter plötsligt går fram och klappar. Men våra privata hundar av samma raser och med mindre kontrollerad träning eller ingen träning alls är alltså inte vapen. Det är väldigt underlig juridik här som borde ses över! Väldigt underlig juridik och en debatt som inte funnits alls. Jag engagerade mig i frågan för ca tio år sedan då jag först bodde i Sthlms innerstad och sedan inne i Malmö. Men insåg att det var enklare att bo med vargarna i skogen än bland människor med hundar i stan. Sedan dess har jag bott på landet och situationerna har minskat drastiskt där vi blivit överfallna av andras hundar. Och som sagt har jag varg bakom huset i både detta hus och huset vi bodde i innan. Jag är mycket mer rädd för hundar än vargar. Absolut.”

Så min fråga är, hur många fler ska behöva falla offer för dessa oansvariga hundägare som skaffar sig stora kraftfulla raser med egenskaper de inte kan hantera eller styra i rätt riktning? Hur många olyckor ska behöva hända innan dessa hundägare vaknar upp och inser att de inte är kapabla att uppfostra dessa hundar så de fungerar i samhället? Sen Ice attack har ett flertal människor här på Gudö berättat om deras erfarenheter av dessa två rottweilers som attackerade Ice. En berättade att hundägaren suttit på rumpan och åkt efter hundarna som försökte ge sig på hans pudel, en annan berättade att hundarna slängt sig upp på hennes häst när hon red förbi, en annan berättade att hundarna kom utspringandes ifrån tomten när de hade glömt att stänga grindarna och attackerade hennes lilla tik. När vi passerar deras tomt och hundarna är ute blir de galna, flyger upp på staketet i full attack mode, och vi hör hur hundägarna ligger och brottas med hundarna (som fortfarande morrar och låter) när vi kommit en bra bit bort, samma sak, varje gång!

Alltså, den här hundägaren har gång på gång fått det bevisat det för sig att hon inte kan hantera dessa hundar och att de är en fara för sin omgivning. För nej, det räcker inte att ha staket, det räcker inte att hundarna är kopplade, för en dag så är inte grinden stängd, som min andra granne och hennes lilla hund fick erfara, och en dag så tappar hon kopplen, som jag och Ice fick erfara. Tro inte att det är att ta ansvar! För den mänskliga faktorn kommer ALLTID in i bilden, och den dagen är det någon annan som får betala priset.

Men har hon tagit sitt ansvar och gjort något åt de flertaliga tillfällen hon fått det bevisat att hon inte kan hantera dessa hundar? NEJ. Utan det behövde gå till den extrema situation att hennes hundar slet sig ur kopplen och försökte döda Ice. En attackerandes framifrån och en bakifrån. De slog ut fyra tänder på honom, gav honom bitskador i hals, ben, lår och bakdel som krävde operation med både stygn och dränage. Hans smärtor var hemska den första veckan, han skakade i smärtor trots smärtstillande. Kunde inte ligga ned annat än i korta stunder för att han hade så ont.

Ice fick betala priset för den här hundägarens extrema egoism. Vi har fått betala priset för att hon gjort det aktiva valet att ha kvar dessa hundar gång på gång efter hon fått det bevisat att hon inte klarar av dem.

Att man som hundägare gör valet att ha kvar en hund som man inte kan kontrollera, som gång på gång har bevisat att han/hon kan vara en fara för sin omgivning är inget annat än EGOISTISKT! Och det bevisar bara vad för typ av människa det är.

Lagen måste förändras, kunskapskraven måste höjas, för hur i helvete kan det vara lagligt att gå omkring med ett totalt okontrollerat VAPEN?!


Ice 200-300 meter ifrån vart han attackerades… HAN SKULLE INTE HA BEHÖVT BETALA PRISET om den här hundägaren hade tagit sitt ansvar INNAN tragedin var ett faktum. Det var ju liksom ingen överraskning att det var just det här som skulle hända ifall de kom loss. Det är just därför hon alltid valde att vända och gå en annan väg när hon såg oss komma, för att hon VISSTE att hon inte kunde hålla dem!

Va inte den hundägaren, den som väntar på tragedin, gör något nu, IDAG.

Kommentarer avstängda