Bonus 2 #Drar din hund i kopplet?

En hund som drar i kopplet kommer automatisk att ligga i högre stressnivå än en hund som går i ett slakt koppel. Det här kan absolut vara något som bidrar till att hunden ligger i en högre stressnivå än önskat.

Här kommer en träningsplan för hur du kan komma tillrätta med koppel dragande:

Först och främst!

Under hundens utbildning….

För att kunna vara pedagogisk och tydlig mot hunden under tiden du utbildar hunden i hur han ska bete sig i kopplet behöver du två olika utstyrslar på hunden. Min rekommendation är ett sele och ett halsband. Eller en nosgrimma/halti och ett halsband.
Halsbandet är det kopplet kommer att vara fäst i under tiden ni tränar på de övningar ni får, då träningspasset är över kopplar ni över kopplet till selen. Hunden kan alltså ha halsbandet och selen på sig samtidigt.
Då kopplet är fäst i selen har hunden sin fritid. Du ska inte försöka att påverka hunden att “gå fint” eller något annat. Låt bara hunden vara och gå vidare på promenaden. Det finns riktiga bra hjälpmedel som man kan använda sig ifall man inte klarar av eller orkar med att hunden ligger på och drar när han är i selen. VGW sele är ett alternativ, det brukar i flesta fall ge omedelbara resultat och hunden slutar eller minskar åtminstone att dra i kopplet. Eftersom kopplet är fäst fram på hundens bringa så vänder hunden om ifall han väljer att dra, något de flesta hundar undviker ganska snabbt.
Ett annat alternativ är en nosgrimma/halti som sitter runt hundens huvud och nos. Kopplet fästs under hakan på hunden och även här undviker de flesta hundar att försöka dra då de bara vänds om.
Du får testa sig fram och se vad som passar bäst för just dig och din hund.
Huvudsaken är att hunden får regelbundna pauser från träningen! Precis som med all annan träning och inlärning så behöver hunden pauser och tid att återhämta sig och processa informationen de fått under träningspasset.

Exempel på en 30 minuters koppelpromenad –

5 min i selen, hunden gör vad han vill, kissar, nosar, skyndar i kopplet osv…
2,5 min i halsbandet, tränar på konsten att gå fint i kopplet
5 min i selen, “gör vad du vill tid”
2,5 min i halsbandet, träning
10 min i selen, hunden får en paus och blir lämnad till sitt
2,5 min i halsbandet, träning
2,5 min i selen

Med tiden då hunden blir duktigare och duktigare på att sköta sig och vara följsam i kopplet ökar du tiden hunden är i halsbandet och minskar tiden hunden är i selen. Successivt så “bantas” tiden bort då hunden behöver gå i selen/haltin.

Även belöningarna bantas ned och ges mer sällan ju längre in i träningen du kommer. I slutändan är belöningen att hunden får komma vidare på sin promenad då han är uppmärksam på dig och ditt tempo. En belöning kan även vara att hunden släpps lös då han registrerar en temposänkning, eller att han får hälsa på en kompis.

 

Lär hunden att registrera dina tempoväxlingar och bli uppmärksam på hur du rör dig.

Steg 1.

Ge hunden hela kopplets längd, och börja gå, om hunden slänger sig fram och hamnar längst ut i kopplet, vänd omedelbart om och gå tillbaka mellan 5 och 10 meter. Stanna inte upp utan gör bara en 180 graders vändning och fortsätt att gå rakt fram igen, ta några snabba steg direkt efter vändningen och gör ett tvär stopp. Hunden ska helst inte ha hunnit ifatt dig efter vändningen utan ligger snett bakom dig alternativt vid sidan av ditt ben då du stannar upp. Detta ger hunden en god chans att registrera ditt stopp! Om hunden uppmärksammar att du tvärnitat och också stannar upp, klicka (eller ge en verbal belöningssignal) och belöna med en godbit intill ditt ben, alternativt kasta godbiten ca 1 meter bakom dig. Ta sedan ytterligare några raska steg framåt innan du åter igen tvärnitar. Misslyckas hunden med att registrera att du stannat upp och fortsätter ut i ett sträckt koppel, vänd om och gå tillbaka 5-10 meter innan du vänder upp och framåt igen.

Hunden registrerar ditt stopp = belöningssignal och lön vid sidan av ditt ben, alternativt kastad på marken bakom dig, och fortsätt sedan framåt och ge hunden en ny chans till att registrera ett nytt stopp efter några steg.

Hunden misslyckas att registrera ditt stopp och fortsätter ut i ett sträckt koppel = du vänder omedelbart om och går tillbaka 5 – 10 meter innan hunden får en ny chans att gå framåt och förtjäna lön genom att uppmärksamma dina stopp.

Steg 2.

Variera hur du belönar då hunden registrerar stoppen, ibland blir belöningen bara att gå vidare och ibland får hunden en godbit vid sidan av ditt ben eller bakom dig.

Steg 3.

Gå fler steg/längre sträckor mellan stoppen.

Steg 4.

Placera ut en skål med godbitar i ca 10-20 meter framför dig och hunden. Gå mot skålen och gör ett stopp, om hunden misslyckas att också stanna upp, vänd om och gå tillbaka! Om hunden lyckas registrera ditt stopp, stämpla ut hunden med en frisignal (varsågod eller vad du använder som frisignal) och låt honom springa fram till skålen och äta upp sin godbit.

Steg 5.

Variera hur du belönar, ibland kommer hunden vidare, ibland får han en belöningssignal och lön vid din sida/bakom dig, och ibland stämplar du ut med “varsågod” och hunden får springa fram till godisskålen.

Viktigt! Var noggrann med dina signaler –

“Bra” – belöningen är att ni går vidare
Klick eller “yes” (belöningssignal) – hunden får lön hos dig/av dig

“Varsågod” – hunden blir utstämplad till en extern belöning, ex en utplacerad godisskål

Steg 6.

Starta träningspasset med en liten lekstund, ta sedan leksaken och kasta ut den 10-20 meter framför er. Gå sedan mot leksaken med hunden i koppel och gör ett stopp. Håll på reglerna, om hunden misslyckas, vänd om, om hunden lyckas att registrera stoppet innan kopplet blir sträckt, stämpla ut. Lek en stund med leksaken innan ni upprepar övningen.

Steg 7.

Variera hur många stopp du gör och variera hur du belönar, exempelvis – Stopp 1. “Bra” – gå vidare. Stopp 2. “Yes!” – belöning vid din sida/bakom dig. Stopp 3. “Varsågod” – hunden får springa och ta sin leksak, och lek som belöning.
Misslyckas hunden att registrera ett stopp så vänder du omedelbart om och går tillbaka 5-10 meter som vanligt.

Steg 8.

Hittills har du gått med raska steg och gjort tvärnitar då hunden varit snett bakom dig eller vid sidan av dig. Nu går du i mer normal promenad takt och gör ett mjukare stopp. Hunden måste bli mer uppmärksam på dig och i vilken takt du går.

Steg 9.

Gå i normal promenad takt och istället för att göra ett stopp drar du ned på farten, hunden måste nu registrera din temposänkning. Belöna temposänkningen!

Steg 10.

Nu tar vi bort stoppen och tränar på att passera störningar.

PS! Träna bara korta stunder och ge hunden och dig själv välbehövliga pauser i sele eller halti.

 

 

 

Kommentarer avstängda