Ambitiösa sökhundar, Specialsök – Nose Work

Iceochflash_hittar_kantareller I höstas påbörjade jag Flash och Ice kantarellsöks utbildning, och det tog inte länge innan de blev riktigt ambitiösa svampsöks hundar. Numera behöver jag inte skicka ut dem på sök utan de spontan markerar gärna skogens guld när vi går våra skogspromenader. Speciellt Ice, han markerar kantareller i princip varenda promenad! Imorse visade han på tre guld svampar gömda under löven i mossan.

När jag såg hur mycket de älskade att få använda nosen på ett målinriktat sätt bestämde jag mig för att utveckla träningen och lägga in fler dofter, så nu har vi tränat in eukalyptys, den doften hunden ska hitta och markera i tävlingsgrenen Nose Work som är relativt ny i Sverige. Personligen tycker jag att träningen blir mer målinriktad när eventuell tävling (utvärdering) ligger på horisonten. Det är något jag saknar ifrån agilityn, att träna mot bestämda mål och hela tiden få feedback på sin träning genom tävlingarna. Ice tränar fortfarande agility, men väldigt sparsamt och aldrig på höga hinder, och det är därför vi inte tävlar längre. Flash får inte träna agility alls på grund av ryggen, men sökträningen sliter inte på kroppen på det sättet så det blev en perfekt gren för oss att förkovra oss i.

Hur som helst så älskar det sökarbetet så det är något vi kommer att fortsätta med, och jag hoppas att det blir en hel del tävlingar, även i Stockholmsområdet!

För dig som är sugen kommer K9 Education att hålla en kurs i Specialsök – Nose Work i början av 2015.

, , , , ,