Skapa goda rutiner med gnag

Det finns en mängd olika situationer där gnag kan hjälpa både dig och hunden till att skapa rätt sinnesstämning, rätt association och rätt förväntan. Jag gissar på att de flesta av oss då och då ger hunden något typ av ben att tugga på. Det ger hunden utlopp för tuggbehovet, det sysselsätter och hunden får ytterligare en tillfälle att göra sig av med lite energi.
Men det är så mycket mer än så, och vi kan genom att strategiskt bjuda hunden på en chans att gnaga få ut ännu fler positiva bieffekter av bentuggandet.

De flesta valpar och unghundar är väldigt fascinerade och uppslukade av livet, de är nyfikna och förväntansfulla på de mesta som händer runtomkring, om de inte är av den mer ängsliga och rädda typen förstås. Då kan de vara upptagna av omgivningen av en helt annan anledning. De vill hålla koll på sin omgivning, de litar inte på den så det gäller att vara uppmärksam för att kunna skrämma bort eller att fly undan eventuella läskigheter. Oavsett om hunden är öppen, social och framåt eller om han är av den mer försiktiga och blyga typen så kan miljön vara väldigt “störande”. Med störande menar jag just att hundens omgivning fångar hans uppmärksamhet och det kan vara svårt att få kontakt och konkurrera med allt som miljön har att erbjuda. Speciellt om man inte har en plan över hur man ska få hunden mindre brydd om saker och ting som pågår runtomkring.

Så vad har tuggben med saken att göra undrar du? Jo, om vi använder oss av olika typer av tuggben som vi bjuder på vid väl valda tillfällen så kan vi skapa helt andra associationer och förväntningar i dessa situationer än vad de annars skulle få. På K9 Education har jag börjat rekommendera märg och köttben i alla kurssituationer exempelvis. Så istället för att hunden lägger en hel del av sin fokus på de andra hundarna i gruppen så får de ligga lugnt och stilla och tugga på ett märgben medan vi har genomgångar och det är vila ifrån träningspassen. De ger även alla tvåbenta en chans att följa med i genomgångarna och koncentrera sig på alla instruktioner istället för att försöka hålla koll på sin hund som ofta vänder sin uppmärksamhet utåt i samma stund som matte eller husse slutat träna och aktivt engagera sig i hunden. Men om vi planerar upp alla pauser (då jag har min fokus och uppmärksamhet på något annan än hunden) genom att hålla hunden upptagen med att gnaga ben så lämnas inte dörren öppen för hunden att hitta på eget som intresserar för tillfället. Såsom att titta, gnälla, skälla och/eller dra i kopplet mot de andra hundarna. Det betyder att hunden vistas i en miljö kring andra människor och hundar på nära håll utan att de faktiskt får någon chans att göda sin förväntan utåt. Antingen så ligger de lugnt och stilla på sin plats och tuggar ben, eller så är i övning och lek med sin husse eller matte. Det här skapar de optimala förutsättningarna för att hunden ska få en förväntan inåt, det vill säga på dig eller ett smarrigt märgben som du bjuder på i miljöer som annars kan trigga igång hunden.
Det här gäller inte bara i kurssituationer, det finns en mängd vardagssituationer där vi kan använda oss av samma strategiska tänk för att skapa goda rutiner för hunden. Exempelvis, bjud hunden på ett märgben/köttben/grisöra/tjurmuskel/hudben… (det hunden uppskattar mest!)

  • När barnen tar hem kompisar och det blir lite stojigt
  • När ni får främmande
  • När du sätter dig ned och tar en fika i skogen
  • När du sitter och tittar på barnens fotbollsmatch/träning
  • När ni matar änderna
  • När du väntar på bussen
  • När du sätter dig på en uteservering med vännerna
  • När ni är på något hundevenemang – tävling/utställning/mässa
  • När ni är vid stranden och ska sola och bada (då är fryst märgben en riktig höjdare!)

Om vi väljer att ge hunden något att tugga på så det håller sig lugna och upptagna i dessa och liknande situationer så ser vi till att hunden ifrån början inte skapar sina egna förväntningar och sinnes stämningar i dessa miljöer. Det kan ofta resultera i en hel del stök och bök.

Nästa fråga är vilket typ av tugg ska jag erbjuda min hund? Här gäller det att testa sig fram och hitta det som hunden bara älskar! Själv beställer vi hundarna torra tugg ifrån www.hundgott.se där de säljer torkat utan en massa tillsatser. Märgben köper vi där vi inhandlar deras mat, och köttben ifrån köttboden, en lokal butik. Sen har vi även lyxen att känna en jägare så vi kan få köpa älgben när det är säsong. Stora leder som hundarna kan ligga och gnaga på i timmar!

Den här lilla aussie flickan var en av kursdeltagarna på koppel och följsamhetskursen som startade igår kväll, hennes matte Mari berättade att hon var en osäker dam kring andra hundar och gärna skällde ut dem. Så här löste vi problemet vilket resulterade i att hon inte skällde på de andra kurshundarna en enda gång.

, , , ,