Utbildning av Flash & Ice till kantarell sökhundar!

 

Det här behöver ni för att starta kantarellsöks utbildningen:

1. En hungrig/sugen hund!
2. Bra belöningar som hunden är redo att anstränga sig för, korv, kyckling, blodpudding?
3. En klicker (eller någon annan markör, en verbal fungerar bra om du inte har en klicker)
4. En tom och urdiskad sylt/honungsburk eller liknande. Ni kommer att behöva fler men en räcker för steg 1
5. En kantarell

Dethärbehöverni-kantarellsök

Och goda nyheter, regn och ruskväder slipper ni eftersom vi startar träningen och lägger alla grunder inomhus!

Steg 1.

I första steget lär vi hunden att doften av kantarell är viktig, den ska betyda belöning för hunden, och för att göra det lätt att just fokusera på doften och ingenting annat som att slicka, bita eller nafsa på svampen så använder vi oss av en tom och urdiskad syltburk eller något liknande som hjälp i de första stegen.

Lägg kantarellen i den tomma burken och presentera burken för hunden, när han nosar/placerar sin nos över burköppningen, markera med en belöningssignal och belöna med en godbit. Målet är att hunden gör kopplingen mellan doften av kantarellen och sin belöning.

Steg 2.

Dags att lägga till störningar, det vill säga sånt som kan få hunden på andra tankar under ett svampsök. Vad skulle kunna störa din hund? Doft av vilda djur? Vilt spillning? Annat ätbart? Annan svamp? Med Flash kommer vi att använda oss av olika godbitar, gristrynen och annat ätbart då han inte bryr sig om andra dofter i skog och mark. Så nu plockar vi  fram fler burkar och och störningsdofter. Med Flash använde vi samma godis som han belönades med.

Målet är att hunden letar sig fram till svampen utan att bry sig om något annat. Variera gärna vad ni använder för störningsdofter och klicka endast då hunden nosar på kantarellburken!

Glöm inte att hålla träningspassen korta, och bryt gärna av med små lekpauser.

Steg 3.

Nu är det dags att välja hur ni vill att era hundar ska tala om för er att de har gjort ett svampfynd. Vi kommer för lätthetens skull att använda “sitt” till Flash´s kantarell markering. Det vill säga, Flash ska markera sina svampfynd genom att sätta sig ned.

För att kunna gå vidare till nästa steg gäller det att träna in det beteende som hunden ska utföra då han gör sitt svampfynd. Visst, de flesta hundar kan förmodligen sitta då de blir ombedda att göra så, men kunskapen kan definitivt förbättras på så att hunden sätter sig snabbt och villigt på varje signal. Det är även bra att generalisera hundens kunskap av “sitt” (eller vad du nu väljer för beteende) så hunden inte bara kan utföra beteendet under specifika omständigheter, som att hunden måste vara framför dig eller vid din sida. Många hundar svarar bara på “sitt” ifall det är precis framför sin människa eller vid sidan om. Det här går att leka med och få hunden att svara på signalen oavsett omständighet.

Här är ett filmklipp där jag tränar på att generalisera Snooby och Luckys “sitt”, ni behöver inte alls träna på just det här, utan det är bara för lite inspiration inför er “sitt” träning. Lek med det bara och få hunden att slänga ned baken i backen när ni ber om det!

Steg 4.

I det här steget är det dags att lägga in “sitt” markeringen då hunden gör ett kantarell fynd. Hittills har vi klickat då hunden nosat på kantarell burken, men nu ska vi lära hunden att sätta sig ned (eller vad du nu vill att hunden ska göra vid ett fynd) då han hittar rätt burk, det vill säga kantarell burken. Så nu byter vi ut klicket (belöningsmarkeringen) mot signalen “sitt”. Signalen “sitt” ska alltså ges NÄR hunden nosar på rätt burk, och belöningen ges då hunden satt sig. Ge sedan en frisignal och kasta bort nästa godbit så du har chans att flytta om burkarna inför nästa sök.

Bonus!

Om du hellre vill ha en frysmarkering på din hund…

I steg 4 introducerade vi markeringen i kantarellsöket. Ni fick se Flash’s första träningspass med “sitt” som markering varje gång han nosade på rätt burk. Men självklart finns det en mängd olika sätt våra hundar kan påkalla ett fynd, och eftersom även lillebror Ice har fått träna då Flash har tränat så valde vi en annan typ av markering för honom. En frysmarkering! En frysmarkering betyder att hunden fryser då han gör ett fynd och “pekar” mot doftkällan. Det här är ett snabbt sätt att få hunden att frysa då han hittar kantarellen.

När hunden nosar på rätt burk, ta fram en godbit (hundens belöning) och “retas” med, och i den sekund hunden “släpper” doften, sno undan godbiten! Inte förrän hunden återgår till kantarellen/doften kommer godbiten fram igen. När hunden håller kvar för någon sekund, stämpla ut med en frisignal.

Steg 5.

I det här steget ska vi försöka få hunden att markera på “egen tass” då han hittar kantarellen. En väg att gå är att variera mellan att markera och belöna direkt (steg 1.), ge signalen “sitt” då han doftar på rätt burk (steg 4.) och inte göra någonting alls. När man varken markerar med “yes!” eller “sitt” utan förblir tyst, så ger hunden oss feedback på vad han dragit för slutsatser av vår träning. Antingen kommer hunden att sätta sig då han hittar kantarellen, eller så nosar han vidare på de andra burkarna.

Om hunden luktar på kantarell burken och sedan går vidare till nästa burk när du utvärderar (förblir avvaktande), så bör du markera med “yes!” eller “sitt” nästa gång hunden är på rätt burk.

Att förbli avvaktande då hunden luktar på rätt burk är som att ställa hunden frågan, “vad har du dragit för slutsatser av alla föregående träningspass?” Och beroende på vad hunden “svarar” så anpassar vi fortsatt träning därefter.

Om hunden markerar fel, det vill säga sätter sig vid fel burk/doft, ta undan kantarell burken och vänta tills hunden ställer sig upp igen, placera då tillbaka kantarell burken och markera med en belöningssignal så fort hunden doftar på rätt burk.


Introduktion av söket

Nu är det dags att låta hunden börja söka upp kantarellen.
Om hunden inte är van att söka sedan innan är det en bra idé att börja gömma godbitar som hunden får leta upp, och när hunden söker upp sina godbitar glatt och villigt kan man börja gömma hundens favoritleksak istället, och belöna med godbit med hunden hittar leksaken. Alternativt, belöna genom att leka med leksaken som hunden hittar.

När hunden förstår konceptet av att “leta upp”, och söker upp både sina godbitar och leksaker kan man byta ut dessa mot en kantarell.

Man kan börja med att låta hunden lukta på kantarellen innan man går och gömmer den. Göm den på ett ställe så hunden inte kommer åt den men lätt kan känna doften av den. Börja med lätta sök på en begränsad yta och när hunden blir skickligare och uthålligare på att söka kan man successivt öka ytorna hunden får leta på.

Steg 1.

Belöna direkt hunden hittar doftkällan, belöna vid fyndet.

Steg 2.

Lägg in “sitt” vid fyndet (om du valt en sitt-markering) och belöna hunden när han sätter sig.

Steg 3.

Låt hunden markera (sätta sig) på egen tass vid fyndet.

Första små minisöken utomhus

När hunden gladeligen letar upp kantarellen inomhus (där hunden inte kommer åt svampen) kan man börja gömma svampen utomhus.

Första minisöken på oplockade kantareller

, , , , , , , , , , , ,