Åsk rehab

Med bra grunder kan allt tränas, även obehag och rädslor. Min Flash har varit rädd för det mesta i livet, ljud var dock dock inte en av alla hans spöken, tills jag förstörde det.

Det var en natt för något år sedan, världens åsk oväder drog in över natten och vi vaknade av smällar som till och med jag blev rädd för! Det lät som om huset skulle rasa samman, och jag blev spänd som en fiolsträng, hoppade högt varje gång det brakade loss. Jag tänkte inte ens på att jag kunde påverka någon av hundarna förrän jag såg hur Flash studerade mig och fick ett ängsligare och ängsligare uttryck, då skärpte jag till mig. Men det var för sent, han hoppade upp i sängen, la sig tätt intill mig och började visa tecken på obehags känslor och stress.

Jag blev vansinnig på mig själv! Så mycket tid som vi har spenderat på att träna bort en massa rädslor, och så ser jag till att göra honom rädd för ljud också. Så dumt, så onödigt…

Tiden gick och nästa gång det pekade var vi ute på promenad, jag gjorde ingen affär utav det utan gick bara vidare, ingen reaktion på Flash alls. Hans obehag var uppenbarligen kopplat till när vi var inomhus, det hade inte förts över till när vi var utomhushus, inte än i alla fall. Skönt.

Idag kom det, blixt och åskoväder. Det small ordentligt. Flash hoppar upp i soffan, trycker sig mot mig, efter ytterligare några smällar vill ha ta till flykten. Då plockar jag upp en leksak och börjar ladda upp med våra uppbyggda trigger ord, klaaaara…. fäääärdiga… Sen var leken igång!

Det här är en av anledningarna varför jag har jobbat så mycket med “gasen” på Flash och varför jag jobbar så mycket med lek och belöningsutveckling i alla mina kurser. Med lek kan man ändra hundens sinnestillstånd på nolltid. Utan manipulation av Flashs arousal nivåer hade jag aldrig kunnat träna bort alla hans rädslor och osäkerhet inför sin miljö.

Som ni ser på filmklippet så försvann obehaget inför smällarna och mullret med en gång, och efter lekstunden så somnade han på mitt ben och brydde sig inte om oljudet.

Är det så här lätt med alla hundar? Nej långt ifrån. Flash har en gedigen träningsbakgrund bakom sig, och det behövs grunder där man har byggt upp alla triggers och intensiteten i leken och lekintresset. Jag vet att jag kan “bryta igenom” i princip vad som helst med våra triggers och lek, men det ligger som sagt mycket tid, energi och träning bakom det.

Vad jag vill säga med det här inlägget är, fuska aldrig med grundträningen, lägg ned den tiden och den energin som krävs för att förstärka upp leken och “belöningsryggsäcken”, det är något som verkligen betalas tillbaks, många gånger om och för resten av hundens liv.

, , , , , , , , , , , ,