Low Stress Handling

Om ni inte redan har hört att Dr. Sophia Yin är i Sverige så får ni höra det nu. Karin Strandberg som driver företaget Dogma är alltid driftig och har många järn i elden, och att få hit Sophia och att arrangera hela helgens evenemang har inte varit i litet projekt. Men nu är hon här och det har vi Karin att tacka för! Och för er som känner er sugna att delta på helgens alla föreläsningar och workshops kan självklart göra det, anmälan gör ni här.

Igår kväll fick vi en litet smakprov inför helgen då Sophia hade en 2 timmars föreläsning om “low stress handling”, och korkskalle som jag är förstod jag inte riktigt vad föreläsningen handlade om förrän den närmade sig slutet, haha.  Eftersom jag själv tycker att hanteringsträningen är super viktig och lägger in den i alla mina valp och unghundskurser såg jag fram emot ny inspiration och nya infallsvinklar på hur vi kan hjälpa våra fyrbenta att bli trygga och bekväma i diverse hanteringssituationer. Men föreläsningen handlade till mestadels om hur man kunde hjälpa en redan stressad och rädd hund genom en korrekt uppträdande och hantering, vilket självklart också är av stort (eller åtminstone bör vara!) intresse för alla yrkesgrupper som jobbar med hundar, framförallt veterinärvårdspersonal och liknande. Långt ifrån alla hundar får ju den tidiga och välbehövliga hanteringsträningen då de lär sig att vara lugna, trygga och samarbetsvilliga, dock kommer alla hundar att behöva hanteras vid diverse tillfällen under sin livstid!

Sophia Yin som själv är veterinär och hundtränare har utvecklat ett flertal tekniker där trots att hunden är obekväm och många gånger rädd och i flyktförsök, ändå kan undersökas/behandlas med minsta möjliga stresspåslag för den situationen. Jag hoppas verkligen att detta sprids inom veterinärvården världen över. Men framförallt hoppas jag att alla vi instruktörer och hundtränare verkligen prioriterar hanteringsträningen så den får en given plats i alla våra valp/grundkurser. Hundägare behöver utbildas så deras hundar inte behöver utsättas för onödig stress eller obehag vid vanliga situationer såsom kloklippning, veterinär besök, undersökningar/behandlingar, “frisör” besök, vid tandvisning (tävlingslydnad) osv…

Vill ni veta mer om Low Stress Handling eller om Sophia, häng på i helgen, eller kika in på Sophias egna sajt. Trevlig helg allihop!

IMG_8761

 

 

 

, , , ,