Inlärning inom leken

I höstas fick jag en förfrågan av Spånga Djurgymnasium ifall jag kunde ha deras hundkurs. Utbildningen skulle löpa över två terminer men jag hann bara ha eleverna en gång förra terminen, så nu har vi massor att ta igen fram till sommaren. Vi startade upp terminen med raskunskap och medicinsk träning och hantering. Eleverna pluggar till djursjukvårdare så hanteringsträningen känns extra viktig.

Idag började vi dock med mitt favorit ämne, lek & belöningsutveckling. Att använda sig av leken som en plattform för inlärning är för många något helt främmande. Om man inte är van att träna hund kan det vara okänd mark, men det ändrade vi på under dagens lektion. Hundarna som var med, Bandit och Penny är redan lekmotiverade, så vi kunde börja träna med en gång.

Bandit som inte släpper sina leksaker, fick ett träningspass med just “loss” träning, medan Penny fick erbjuda ett “sitt” för att få leka igen. Jag startade med ett kort lekpass med båda hundarna för att visa eleverna hur inlärning inom ett lekpass kunde se ut, sen fick de ta över 🙂

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZjN68a3PZUM&w=640&h=385]

 

, ,