Lekregler för en funktionell lek

Igår hade jag Viktoria och Sigge här för lite lekträning. Sigge är en stor och stark kille och Viktoria kände inte att hon hade kontroll över deras lek, hon blev ofta biten i leken och Sigge ville inte släppa leksaken. Han försökte även sno leksaken hela tiden och allt detta gjorde att det var svårt för Viktoria att använda sig av lekbelöningar.

Det som behövdes för att göra leken funktionell var lekregler!

Vi startade med att byta ut fårskinnsleksaken mot ett spengummi, men det bästa hade varit en bitstock eller något liknande för att få ännu mer kontroll över leksaken. Men det gick alldeles utmärkt med ett spengummi denna gång 😉

Vi startade direkt med att ge Sigge en tydlig gripyta på leksaken så han inte bet Viktoria av misstag. Viktoria blev snabbt skicklig på presentations tekniken vilket resulterade i att hon inte blev biten längre. Succé!

Det andra vi jobbade på var att få Sigge att släppa leksaken när Viktoria bad om det, det här är annars något jag lär in i “dead or alive” men med stora starka hundar som har en fin kamplust är “dead or alive” svår att få till i det första två stegen. Så det blev den här leken istället 🙂

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KLebh3c67cs&w=640&h=385]

När han hade lärt sig att släppa leksaken på “tack” så la vi in nästa regel, att inte försöka gripa leksaken förrän han hör sin signal “ta den!”

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QvdDmeWpzsQ&w=640&h=385]

Sist men inte minst fick gossen träna på att skifta mellan aktivitet och passivitet, något han också snappade upp på snabbt.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qfPIiX6aFZ8&w=640&h=385]

 

, , , , , ,