Dead or Alive! Steg 3 & 4. Självkontroll och “ta den!”

Jag hade inte tänkt lägga ut dessa steg, men inser efter att lyssnat på ett flertal kursare att det är så många som inte vill leka med sina hundar i belöning för att de upplever att de inte inte har någon kontroll över leken.

Det finns alltså massor av energifyllda och lek glada fyrbenta därute som sällan eller aldrig får chansen till häftig lek, trots att det är just det de vill ha! Och om det är de vill ha, så är det ju en super belöning, en belöning som i allra högsta grad förstärker beteende, förändrar motivation och förväntan, och agerar “klister” i relationen.

Vad är det då man behöver för att tryggt kunna släppa loss och leka med sin hund? Jag tror mycket handlar om verbal kontroll. Kan jag styra min hund genom att bara be honom om det, ökar det omedelbart trygghets känslan.

I Dead or Alive kan vi leka in fler av de färdigheter vi vill att hunden ska ha i leken, som att släppa leksaken när husse/matte ber om det, och att låta leksaken vara om de inte fått signalen att “ta den!” (en start signal för leken). Hunden ska alltså kunna behålla självkontroll och låta leksaken vara (sluta leka) om de inte får “grönt ljus”.Får vi verbal kontroll över dessa grunder, behöver häftig kamplek inte vara så skrämmande för den tvåbente längre.

Och eftersom jag önskar att ALLA skulle leka med dina fyrbenta så bestämde jag mig för att lägga ut steg 3 & 4 också. Lär ni in Dead or Alive steg 1-4 så kan ni med lätthet använda er av lek som belöning, eller bara leka för lekandets skull såklart! 😉

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AsxFgisVvTM&w=640&h=385]

Är det även problem med apporteringen, att hunden inte kommer tillbaka med leksaken finns det övningar för att leka in den kunskapen med, kika in under artiklar där jag även har samlat dessa instruktions filmer 🙂

Have Fun!