Rätt tajming för mer driv

Under förmiddagen drog jag igång vårens Antijaktkurs, och en av läxorna deltagarna fick var att lära in en signal som ökar hunden aktivitetsnivå. En av anledningarna är bland annat att jag vill ha mer energi, kraft och glädje i belöningarna. Den passionen vill jag i förlängningen ha i alla övningar/lekar tillsammans med hunden. Så deltagarna fick börja med några “klara färdiga” lekar.En av lekarna gick ut på att hålla en leksak i ena handen och hålla bort hunden med den andra. Antingen genom att hålla handen i halsbandet/selen eller hålla handen på hundens bringa. När hunden hölls ifrån leksaken började husse/matte att BUSIGT säga klaaara… fääärdiga… åååÅÅ… och när hundens förväntning byggdes upp och han började kämpa/rycka mot leksaken, TA DEN! och hunden släpptes hunden mot leksaken som försvann längs golvet. Sen var det fest!Något av de absolut viktigaste för att verkligen förstärka hundens driv mot belöningen är att ge tillgång till den i samma ögonblick som hunden strävar framåt (mot leksaken). Det är vanligt att jag ser att hussar/mattar inte släpper hunden direkt då han börjar lägga tyngd i halsbandet/selen eller trycker bringan mot handen, utan fortsätter att försöka bygga upp aktivitetsnivån ytterligare. Vad som ofta händer är att hunden gör något/några ryck framåt, men ger sedan upp och blir istället artig (de tror det är en självkontrolls övning istället) och då släpps han. Då har vi förstärkt något helt annat än det vad vi var ute efter. Titta här på Leo som pedagogiskt visar hur det ska se ut.

20130202-173324.jpgHär är Leo inte i optimal aktivitetsnivå för att bli släppt på lönen… Så här kan det se ut innan man börjat leken med klaaara… fääärdiga… Alternativt om man väntat för länge med att släppa, hunden har “gett upp”.

20130202-173754.jpgHär är han redo att släppas! Som en spänd pilbåge redo att skjutas iväg 😀

20130202-174143.jpgOch full attack! Leo attackerar leksaken med full force! Precis vad vi var ute efter. Så, endast med rätt tajming kommer vi att förstärka hunden driv och passion för sin belöning.

Until next time…

 

,