Tillgång förstärker

Min Isblå är minst sagt besatt av att bada, han kan simma hur länge som helst. Han tycker det är totalt värdelöst att komma upp på land igen.
När vi närmar oss vatten blir han nästan blockerad, det är den enda gången jag behöver upprepa mig när jag ber honom om något (komma exempelvis) Han kommer alltid, MEN, jag kan upprepa mig både en, två och tre gånger ibland. Riktigt irriterande, och när jag blir irriterad, ja, då höjer jag rösten och fräser fram orden istället…
Så istället för att bli irriterad tänkte jag börja använda mig av vattnet (tillgång till att få bada) till att förstärka ett mer lämpligt beteende i närheten av vatten.
Det jag vill är att gossen ska lyssna på vad jag säger, första gången, och att han inte ska stressa så hemskt. Med andra ord vill jag att han ska uppvisa lite självkontroll helt enkelt! En mer sansad Isblå som fortfarande har öronen med sig 😉
Så, jag började med att lära honom följande, “du gör något jag gillar i sammanhanget och du får tillgång till något du gillar”. Basic kunskap helt enkelt, och när han förstår det till fullo kan jag använda det till att förstärka vilket beteende som helst i princip.

Jag började med att låta Ice uppvisa självkontroll (bli kvar hos mig) innan han fick frisignal (varsågod) till att slänga sig i sjön. Efter en kort stunds simmande kallade jag in honom, väl tillbaka på land fick han frisignal att slänga sig i vattnet igen. Jag upprepade detta några gånger, men när han fattade att det var lönsamt att komma in igen så bjöd han på det frivilligt, om och om igen!
Han simmade in, jag berömde massor, och när han faktiskt visade att han väntade så fick han tillgång till ytterligare en simtur. Hans nya beteende (simma in till land frivilligt) visade tydligt hur förstärkande “varsågod” (tillgången till att bada) var. Hans beteende ändrades på några få minuter.
Nu gäller det att utveckla Ice förståelse av konceptet, vilket betyder att jag successivt kommer att höja kriteriet för att han ska få tillgång det han älskar ner än allt, simma.
Samma koncept går att använda i andra situationer, när hunden kommer på inkallning, släpp iväg den med frisignalen igen, kalla in hunden från lek med annan hund, ge frisignal till att sticka tillbaka och fortsätta leka… Ja, ni förstår tanken 😉
Gör det lönsamt för hunden att göra det du vill (ber om) helt enkelt!
Tror denna typ av träning används alldeles för lite och skulle gynna mångas träning om de utnyttjade vardagssituationer (det som hunden älskar) till att förstärka lämpliga beteenden, som exempelvis självkontroll och att den lyssnar på tilltal.

Här är en av de sista repetitionerna från eftermiddagsdoppet, Flash hade redan gett upp badandet efter att ha slängt sig i vattnet x antal gånger 😉

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=0SZ0aIcSgjs&w=425&h=349]