Övning ger färdighet

Det är nog de flesta överens om, det vi övar på blir vi bättre på. Inget konstigt med det. Vad vi däremot kanske inte alltid tänker på är att även när hunden upprepar (övar på) oönskade beteenden så blir den bättre på dem!

Jag fick en fråga av en annan tävlande i söndags när vi var i Alunda och tävlade, hon frågade vad hon skulle göra med sin hund som är väldigt reaktiv (gör utfall) i närheten av andra hundar. Hennes hund hade tappat fokus på banan och istället börjat spänt mot en annan hund som satt utanför banan vilket gjorde att hon tog sin hund av plan. Vi började prata om belöningar och hur man skapar ett värde för leken, i det här fallet agility. Om hunden tappar fokus på leken (springa agility) så förklarar hunden ganska klart och tydligt vart värdet ligger, det finns mer värde i att mucka med en annan hund än att leka leken. Varför? Det finns förmodligen ett gäng anledningar men jag ska ta upp de jag tror spelar en stor roll i detta fall. Först och främst, hur tar hunden belöningar? (som du förser den med!) Har belöningarna en förstärkande effekt på hundens beteende?

Det här har jag skrivit om i bloggen förut, bara för att vi bjuder hunden på en godisbit, drar fram en kamptrasa eller kastar en boll så betyder det inte att det har någon vidare förstärkande effekt på beteendet. Nästa fråga bör väl då vara, HUR vet jag om mina belöningar har en förstärkande effekt? Lätt, vill hunden upprepa beteendet om och om igen för att åter och åter igen uppnå belöningen? Jobbar hunden aktivt för att “lura” av mig lönen ytterligare en gång? Om inte har förmodligen inte mina belöningar något större värde för hunden vilket i sin tur då inte har den önskade förstärkande effekten på leken vi leker (i det här fallet agility). Om detta skulle vara fallet så är det “back to basics”, skapa belöningar! Skapa en belönings motiverad hund helt enkelt, det är där ALLT börjar. För att kunna skapa ett värde för en aktivitet eller för ett specifikt beteende så måste vi ha belöningar att göra det med! Hunden värderar belöningen lågt = hunden värderar aktiviteten belöningen är kopplad till lågt. Hunden värderar belöningen högt = hunden värderar aktiviteten belöningen är kopplad till högt 😀

För det andra, hur ofta får min hund tillgång till att öva på att göra utfall mot andra hundar? (Kan vara vilka oönskade beteenden som helst, olovlig jakt, dragande i koppel, strunta i att komma på inkallning, springa fram till andra hundar, hoppa på folk osv…) När hunden får möjlighet i att öva på dessa beteenden så blir de bättre på dem! Visst, nu kanske du tycker “men jag belönar ju inte hunden när det beter sig så, tvärtom bannar jag, bryter på något sätt, eller ignorerar”. Ok, det må vara så, MEN, om hunden fortsätter med beteendet så är det något som förstärker det. I flera av dessa exempel så är det lön i sig att bara få utföra beteendet, som med olovlig jakt till exempel, att få kicken av att jaga är en ren jackpot! Att skälla ut en hund som sedan försvinner, lön! Att springa fram och hälsa på en annan hund, lön! Att inte komma på inkallning utan att roa sig på egen tass, lön! Att hoppa på folk och få uppmärksamhet för det, lön!

Ja, jag tror ni är med på noterna 😉

Alltså, att låta hunden upprepa (ÖVA) på oönskade beteenden kommer med största sannorlikhet att göra den bättre på dem, så är din önskan att förändra din hunds beteende, då bör du som tränare se till att styra upp med er miljö och planera upp era situationer så att hunden inte får chans att öva på det du inte tycker om. Se till att hunden endast får chans att upprepa beteenden du tycker om, så att det är dessa den blir bra på! Ha koll på förstärkningarna med andra ord.

Mitt råd till min medtävlande? Hunden i bur på tävlingarna så den inte har chans att öva på att göra utfall mot andra, när han väl kommer ur buren ska det vara för en planerad aktivitet/lek med matte. Exempelvis, hunden få komma ut och leka skvaller leken, du tittar på annan hund (självklart på det avståndet där han inte gjorde utfall) jag klickar & belönar dig. Efter 10-20 klick, in i buren igen där han får vara ifred och inte har någon chans att öva på fel beteende (vilket självklart betyder att buren står inne  i tält eller är övertäckt, eller står på ett sånt avstånd så han känner sig trygg och inte ligger och laddar eller spänner i buren. En annan gång han kommer ut är kanske för en kort och intensiv lekstund med matte, innan han får gå in i kojan igen. En tredje gång kanske han får gå och gnaga gobitar ur handen på matte tills det kommer iväg en bit och kan ta en lite pinkrunda, väl tillbaka in i kojan och lugnet. Fjärde gången kanske det var dags för att gå upp på plan, vilket betyder att han ska “sitta fast” i lön från buren enda fram till start, när de kört klart sin runda belönas han hela vägen tillbaka till buren.

Hunden får alltså minimala chanser till att öva på fel beteenden och får istället många bra repetitioner av rätt beteenden så han blir bättre på just dem . Övning ger färdighet, se till att din hund övar på RÄTT beteenden! 😉