Den perfekta säsongen för passivitets träning

Det här inlägget är till mina absoluta favorit voffsar, de med massor av driv och energi, men självklart är passivitet träning viktigt för alla typer hundar. Däremot kanske man inte behöver lägga ned så mycket tid och energi på att skapa ett värde för lugn och passivitet för en hund med lite lägre aktivitetsnivå på samma sätt en hund med väldigt hög aktivitetsnivå. Hur som helst, har du en hund som gladeligen är med på aktivitet (lek, promenader, träning osv…) men som inte uppskattar den passiva delen av livet lika mycket, läs vidare 😉

De flesta hundägare jag träffar genom privat träningar & kurser beskriver ofta att hunden är lugn och mysig inomhus men så fort de kommer ut så lockar de mesta och de blir smått okontrollerbara, drar i kopplet, slänger sig mot andra hundar, går i taket vid syn av katter eller annat vilt osv… När jag då går igenom olika övningar och lekar som har till jobb att skapa värde för mer kontrollerade beteenden så brukar det gå väldigt fort för dessa energipaket att hänga på och uppfatta vad det är för beteenden som är värdefulla just nu. Alltså, de plockar snabbt upp nya färdigheter så länge det är lönsamt för dem (leder till rolig aktivitet, lek, gobitar), och ändrar därmed sitt beteende för att uppnå lön om och om igen. Men, den andra sidan av myntet, passiviteten, att bara vara…. Inte lika lätt för många.

Nyckekordet är balans!

Som ni alla vet vid det här laget är jag en stor förespråkare för att leka massor med sin hund, och sedan i leken skapa de regler vi vill att hunden ska följa för att vi ska få en trevlig vardag tillsammans. Det blir en vinn vinn situation, hunden får dra ur sig energi genom att leka in önskade beteenden (väluppfostade beteenden ;)) Du får en hund gillar att uppvisa önskat beteende, gillar att vara med dig och har en förväntan på dig. För att inte tala om den starka relationen som skapas mellan tvåbent och fyrbent! Men, hur roligt det än är att leka med sin bästa vän så kan man inte göra det alltid, hela tiden. Hunden måste även kunna slappna av och bara vara, och nu pratar jag i allra högsta grad om utomhus eftersom de flesta som berättat om detta uttrycker att hunden inte alls har något problem med passiviteten hemma, men har den det, så är det samma träning som gäller (passivitet leder till bra grejer).
Så hur skapar man ett värde för hunden att bara vara, och när ska hunden bara vara? Det är ju självklart upp till er, men i min flock så vill jag att mina söner ska anpassa deras aktivitetsnivåer till mig. Stannar jag upp för att prata med någon under en promenad så vill jag att hundarna bara lugnt och stilla anpassar sig till situationen (MIG!) och också bara stannar upp och passivt står och väntar eller om de så önskar, sätter sig eller lägger sig ned och väntar. Slår jag mig ned i gräset för att käka lunch, jag då ska de också slå sig ned och bara vara, ja, jag tror ni fattar 😉 Passiviteten ska alltså hända när jag blir passiv, simpelt!
Nu till första frågan, hur?!
Det här är den absolut perfekta säsongen för att skapa ett värde för att bara vara utomhus också, speciellt när det är så vackert väder som det har varit den sista veckan. Njut av vädret helt enkelt, det är ett av de lättaste sätten att lära hunden att det är både värdefullt och mysigt att bara vara med sin matte/husse. Gå ut med och sätt dig på en parkbänk och sola, knyt upp hunden i bänken så du kan slappna av helt. Vad hunden gör är liksom inte viktigt, det viktiga är att du bara slappnar av och är, läs en tidning, ta bort fokusen på hunden. För att lära hunden att bara vara så måste du bara vara i första hand. Det är din aktivitetsnivå hunden ska lära sig att anpassa sig till. Är det riktigt varmt ute, se till att ha med en vattenskål och sätt dig där det finns en liten skuggplats för hunden att vara i.
Det kanske tar ett tag innan hunden slappnar av och sätter sig/lägger sig ned, och det är helt ok, låt det ta sin tid, därför är det bra att ta med en bok eller en tidning, eller kanske bara sola 😉 Lämna aldrig platsen innan hunden har slappnat av och lagt sig ned (första gångerna kanske det räcker med att den sätter sig). När hunden väl slappnat av är det dags att bjuda på något du misstänker att den verkligen vill ha, fortsätta promenaden? En stunds frisbee lek? Springa fritt? Ett grisöra att ligga och tugga på? Någon favorit övning?
Precis som vi skapar ett värde för att få hunden att gå fint i koppel, vara följsam, komma på inkallning osv… (aktiva beteenden) så måste vi också skapa ett värde för hunden att kunna “stänga av” och bli passiv när situationen (DU) kräver det. Alltså behöver vi länka ihop, “du gillar läget” (bara är), det leder till någonting du vill ha (ofta någon form av aktivitet).
Så istället för att bara gå ut och gå, gå ut och sätt dig någonstans! Ta med lite lunch, fika och något bra att läsa, eller en vän att prata och umgås med. Lugn och passiv vovve = en lekstund, ett grisöra, smaka lite av lunchen 😉 Du kan säkert hitta massor av sätt att förstärka din hunds nyfunna lugn, det viktiga är att ingenting sker innan hunden blivit lugn och passiv. Efter hunden fått en stunds lek (eller vad du valt att förstärka med) så kan ni återgå till att “bara vara”, och åter igen fortsätter du med ditt så hunden får en chans att förstå att ingenting mer händer för tillfället. När den åter igen funnit sitt lugn är det på plats att bjuda på något nytt, en bit av mackan kanske? Eller så kanske väljer ni att gå vidare? Huvudsaken är att skapa en balans mellan passiviteten och aktiviteten, och att hunden förstår att det endast är lönsamt att lägga sig ned och slappna då du gör det.

Så för att inte bli långdragen, utnyttja det underbara vädret och sätt dig på parkbänkar och läs tidningen, ta med lunchen och ät ute, åk till olika kaféer och fika med vänner, ta med filten ut och lägg dig och sola, hunden kommer att slappna av förr eller senare, (för du har inte bråttom, eller hur!) och när det händer, då bjuder du till på en lekstund innan ni återgår till myset.

Balans balans balans, LÄR hunden den balansen. Ha det så mysigt ute i solen! 😀

20110427-114224.jpg

Här ligger Flash passivt medan jag inväntar min unghundsgrupp ute på Väsby bk, duktig vovve 🙂