Uppmärksamhet som förstärkning

Uppmärksamhet kanske inte är det första man tänker på när man vill förstärka beteende, men det är något jag har använt mig en hel del av i bland annat vardagslydnads träningen med mina pojkar, extra mycket med Flash & Ice eftersom jag började förstå hur mycket jag kunde påverka deras beteende med min uppmärksamhet. Jag gjorde det med mina stora grabbar också men upplever själv att jag använt mig av det i större utsträckning med dom “små”.

Så hur ger jag dem uppmärksamhet? Jo, genom att jag pratar med dem, berömmer, klappar händerna, visar allmän glädje i samband med beteenden jag tycker om, och hur vet jag om det har en förstärkande effekt eller ej? Lätt! Upprepar de beteendet jag uppmärksammat? Hur ofta? Hur mycket?

Ett exempel är snöhögarna, jag har aldrig betalat med mat eller leksak, bara visat glädje, berömt och klappat händerna när de busat i högarna. Speciellet Ice & Flash älskar nu att springa/klättra upp i snöhögar! Och de gör det själva, utan att jag skickat upp dem. De ser en snöhög, sätter världens fart och flyger upp till toppen utan att jag sagt eller gjort något.

Samma sak med kontaktsökande och aktivitet mot mig på promenaderna, för Isblå räcker det gott och väl med att jag uppmärksammar hans försök till kontakt för att han ska fortsätta en hel promenad! Alltså har det en förstärkande effekt för honom 🙂

Nu menar jag inte att jag aldrig förstärker önskvärda beteenden med mat, godis, leksaker, lek osv… För det gör jag också! Men, jag är övertygad om att man kan forma fram beteenden genom att uppmärksamma sin fyrbente vid “rätt” tillfällen, dvs när han/hon bjuder på beteenden man tycker om och vill se mer utav. Det är så lätt att hamna i fällan att uppmärksamma och påtala när hunden gör något vi inte tycker om (drar i kopplet, spänner mot en annan hund, gnäller, skäller osv..), men om vi istället vänder på steken och ser allt det fina hunden visar upp, och uppmärksammar det så är vi redan där på väg mot att förändra hundens beteende till det bättre. Använd uppmärksamheten precis som vilken annan förstärkare som helst helt enkelt, ge den vid rätt tidpunkt, när hunden förtjänar den! 😉

GOD JUL!!