Tug More Learn More

Gillade jag skarpt!

Boken & DVD:n handlade om följande kapitel:

1. What makes a good tug toy

2. How to play safely for both you and the dog

3. Building motivation

4. The rules of play

5. Applications of tugging and different games

 

Kort sammanfattat:

En bra kampleksak ska ha en ordentlig och gripvänlig yta för hunden, gärna vara lite längre handtag på. Elastiskt är ett plus. För hundar med låg motivation ett ännu längre handtag så leksaken kan släpas och dras på backen likt ett flyende byte.
Inga omtag, när hunden griper tag i leksaken blir det inga om tag, om hunden släpper för att ta tag igen (tar ofta närmare händerna då) dra bort leksaken. Lär hunden ett bra grepp från början, håll fast = leken fortsätter, släpp/tag om = leksaken försvinner.
Klicka (eller ge annan belöningssignal) när hunden har ett bra och fast grepp om leksaken och belöna genom att leka loss ordentligt (öka intensiteten i leken).
Låt aldrig hunden störta på dig rakt fram ifrån för att gripa leksaken, håll ut den till sidan och följ med rörelsen så att varken du eller hunden skadar sig.
Lär hunden att skifta mellan lek & passivitet. Ta tag i halsbandet, vänta tills hunden släpper leksaken och slappnar av, belöna rätt beteendet och attityd med att fortsätta leken.
Lägg in regler i leken, hunden får svara på en given signal för att få fortsätta leka, alternativt “leta” beteende (bjuder exempelvis på ett sitt/ligg) vilket startar leken igen.

Der var en kort kort summering av det mesta boken & tillhörande DVD handlade om. Tror att de som inte är speciellt vana med att leka med sina hundar kan få bra steg för steg instruktioner på hur de kan få igång en bra och givande lek tillsammans. Men även vi som leker en hel del kan få lite extra inspiration, det fick jag i alla fall 😀

, ,