Mera häftiga lekar tack!

Är jag övertygad om att många fyrbenta skulle säga till sina mattar/hussar som har fått lära sig att inte leka hetsiga lekar med sin hund för att de tappar fokus, hoppar, skäller, gnäller, får för hög förväntan, tappar kontrollen mm… Varför jag tar upp det här nu är på grund av att jag haft tre privatträningar denna vecka varav två har haft hämningar i att leka häftigt, hetsigt, hundraprocentigt med sina fyrbenta i tron om att det kommer att stressa och varva upp hundarna ännu mer. I min värld är inget längre ifrån sanningen!!!

Både dessa underbara hundar var aktiva och lekfulla individer som behövde få utlopp för all denna energi. Så, nu står LEK på receptet! 😉

Att ständigt försöka lugna och dämpa all denna energi dessa hundar har och att försöka styra dem med lydnad (nej, sitt, stanna osv…) ger  ofta väldigt otillfredsställande resultat då oönskade beteenden får någon slags champangekorks effekt i ibland försvåra retningssituationer eftersom de aldrig får utlopp för all sin energi och alla dessa känslor som uppstår i exempelvis mötet. Det bara ligger och bubblar under ytan!

Exempelvis, Fido har problem med hundmöten, stressar upp sig och gör utfall. Matte/husse försöker kontrollera beteendet genom att sätta hunden ned vid sidan av vägen och be den att stanna, Fido att spänd men klarar av att sitta kvar så länge den andra hunden passerar nonchalant. Men, har den mötande hunden också problem med möten och även den stressar i mötet kan denna retning bli alldeles för stor för Fido som redan sitter spänd som en fiolsträng, Fido exploderar nu i ett utfall (champangekorks effekten).

Har sätt detta hända mer än ofta vilket gör att jag inte har något vidare förtroende för detta sätt att hantera situationer där hunden går upp i varv och upplevs som okontrollerbar. Jag är fast övertygad om att möta hunden på samma energinivå ger en mycket bättre effekt som i förlängningen ger en mer avslappnad och balanserad hund då den får utlopp för sin energi. Alltså, om hunden går upp i varv vid exempelvis hundmöten, ja, då ser jag till att röja loss ordentligt så fort hunden har fått syn på den mötande. All den annars negativa energi som skulle gått åt i att göra utfall mot den mötande får nu hunden utlopp för på ett positivt sätt i en häftig lek med mig! Just detta tränade jag & Anna på idag med hennes schäfertik som svarade SÅ fint på leken och de andra belöningarna.

Istället för att dämpa damen så fick Anna röja loss med henne, hon fick till och med träna på att hetsa den högtempererade (mattes beskrivning av henne) damen. Matte fick bland annat kasta boll och köttbullsbitar som damen fick jaga ifatt medan vi hetsade henne “ta den! ta den! ta den!” Det slutade med att hon låg lugnt och avslappnat bara en liten bit ifrån Marie och tjejerna som var inhyrda störningar, alla spänningar var som bortblåsta. Det passerade även andra hundar som hon bara tittade på och fick hon inte ett klick med en gång så vände hon själv förväntansfullt tillbaka blicken till matte. Underbart!! Inget lugnade, inget dämpande, tvärtom, lek röj och hets fick hon i samband med att hon upptäckte en passerade hund eller när hon tittade till på Marie som röjde loss med tjejerna bara en liten bit bort, vilket i sin tur ledde till en lugn och passiv hund! Hon hade ju fått dra ur sig en massa energi i leken med matte, det låg inget “bubbel” under ytan som bara väntade på att få explodera. Bra jobbat Anna! 🙂

Jag önskade att jag hade haft med mig filmkameran och filmat henne, från hur hon såg ut vid första åsynen av en hund när vi precis hade börjat träna till henne liggandes lugnt och avslappnat på gräsmattan fast hundar passerade förbi utan att hon brydde sig nämnvärt. Det är vad jag kallar resultat 😉

Så min poäng är LEK MERA! Ut med all energi på ett positivt sätt som bus med matte/husse, och varva all lek med passivitet så får ni Gas & Broms effekten också 🙂 Se “HUNDTRÄNING den busiga vägen“.

Lucky är van att röja loss ordentligt i alla möjligt situationer och miljöer vilket gör honom till en väldigt lugn och balanserad gosse, inget "bubbel" här inte 😉

Foto: Karolina Sandgren

, ,