Träna hur?

Kvällen har spenderats ute i lokalen där jag haft två stycken privatträningar, min andra privatträning slutade i diskussion om olika träningsmetoder. Hur svårt det är för hussar och mattar att välja vad som är rätt och fel när både litteratur och olika instruktörer säger och gör så olika. Hur ska man veta vad som är rätt? Det var själv något jag kände när jag började utbilda mig -00. Jag läste all litteratur jag kom över! Den ena boken sa en sak medan en annan sa i princip tvärtom, sen allt där emellan. Visste varken ut eller in? Vad är rätt och vad är fel? Med tiden så la sig min förvirring och jag började bilda min egna uppfattning om vad som passade mig, mina hundar och jag bestämde mig för vad jag ville dela med mig till mina kursare. Men genom åren har “mitt sätt” modiferats i takt med att jag har fått mer erfarenhet och fortsatt att utbilda mig, jag känner inte att jag kan (eller vill) köpa någons koncept över hur träning ska begås, utan jag plockar lite här och lite där som jag känner är vettigt i min värld. Så småningom har jag hittat något som är “mitt”, något som jag tror på, något jag känner mig trygg i, något som jag tycker är effektivt men också något som jag känner att jag vågar ifrågasätta om det verkligen var det bästa just nu, just här? Kan känna en sån trygghet i vad jag tycker och tror på att jag även kan se när och acceptera att nu passar sig faktiskt något annat, ett annat sätt… Hmm, lär det konstigt?
Tror helt enkelt att det är så att jag har en slags grund, ett grundtänk, ett grundsätt att träna på, där jag alltid startar, men är inte alls främmande att testa andra vägar om “min vanliga väg” inte skulle ge önskvärda resultat.
Instruktörer jag har haft stor respekt för och sett upp till har fallit totalt i mina ögon då de uttalat sig om att det i princip bara finns ett sätt, en väg att gå. Exempelvis, du ska bara förstärka önskvärda beteenden och ignorera oönskade beteenden, that´s it! Tror jag inte ett dugg på, det fungerar på labbdjur eller zoodjur där man kan kontrollera hela deras miljö, vad de har tillgång till och vad de inte har tillgång till. I dessa miljöer fungerar det alldeles utmärkt, men så fungerar det inte i “riktiga världen”. Jag kan inte styra precis allt som händer kring mina hundar, jag kan styra mycket men inte allt. Hur ofta händer det exempelvis inte att det springer fram hundar olovandes till er? Det finns mycket som kan hända som jag inte har full kontroll över, därav bör det finnas fler alternativ i “träningsväskan”. För att inte gå för långt i denna diskussion så vill jag bara säga att jag så här, vilket jag sagt förut… Om det du gör fungerar, om du får önskvärda resultat, om du har en god relation där trygghet ligger som grund, då fungerar det du gör! Ingen annan kan säga något annat, det är resultaten som räknas 😉 Om du inte får önskvärda resultat, fastna inte i det du gör, våga testa någonting annat, fortsätt inte i samma spår bara för att en instruktör eller någon bok påstår att det är så det ska gå till. Var kritisk och utvärdera hela tiden, åter igen, låt resultaten tala för sig själva. Alltså… Tillfredsställande resultat= Du är på rätt spår 🙂 Otillfredställande resultat= Byt spår!

Och va kritiska mot litteratur och instruktörer som endast har en enda lösning på saker och ting, för det kan jag garantera att det är inte fallet! Det finns massor av olika lösningar, MASSOR! Se bara till att det du väljer att testa på baseras på respekt, kärlek och trygghet. Lycka till!

, , , , ,