Oj!

Att ha en signal som betyder “det där kommer inte att löna sig” har varit riktigt effektivt i min träning med Flash & Ice. Det har inte varit något planerat att lära in en sådan signal utan har “bara” uppstått genom att jag för det mesta är väldigt verbal medan jag tränar, och när det blivit fel har jag ofta sagt oj! vilket hundarna ganska snabbt har kommit på att det inte leder till någon belöning. Ett exempel, jag ville lära Ice att hänga kvar i kampleksaken tills mitt “tack” och inte släppa innan det. Min plan var ge signalen “tack” när Ice kampade som bäst och vekligen “satt i” leksaken, vilket gick bra de flesta repetitionerna, men det hände att han släppte innan mitt “tack” kom. De gångerna han hann släppa innan “tack” gav jag min “oj!” signal i den sekunden han släppte taget om leksaken. Effekten blev att han slängde sig och bet sig fast i kampisen igen, vilket gav mig chans att ge “tack” och därmed förstärka att han satt fast ordenligt i leksaken. Efter endast två till tre “oj!” valde han bort beteendet att släppa och höll kvar enda tills “tack” kom. Ett annat exempel, jag ville lära jyckarna att kampa på kontaktfältet, alltså, jag försöker dra av dem och de ska kämpa för att hålla sig kvar i 2 på 2 av position. En lätt match med Flash & Ice då min “oj!” signal kom i samma stund de trampade av kontaktfältet. Effekt, de återgick snabbt till 2 på, 2 av position och leken fortsatt. Det var långt ifrån lika lätt med Lucky som inte har en “oj!” signal, där blev det ingen direkt förståelse för vad som gick fel när han klev ur position. Jag jobbade på att snabbt ge honom startsignalen “ok” om han höll sig kvar en sekund på kontaktfältet efter han fått tillgång till kampisen. Med tiden kommer jag att kunna öka på sekundrarna och även Lucky kommer att förstå att han ska hålla sig kvar i 2 på 2 av. Men, med min “oj!” signal löste Flash & Ice gåtan på en gång! Alltså, massor av sparad tid för mig, jag kan nu gå vidare och utveckla vår träning ytterligare. Jag är övertygad om att jag får snabbare resultat då jag kan ge hundarna ytterligare en bit info, det som inte kommer att löna sig så det snabbt kan återgå till det lönsamma beteendet.

På agilityhelgen med Eva Bertilsson blev det en lång diskussion om ämnet då Eva och jag inte alls var överens, Eva menade på att man aldrig kan veta vad hunden faktiskt kopplar signalen till, och det enda jag kan svara på det är… Vad spelar det för roll?? Om jag får rätt respons varje gång och det kortar med min träningstid avsevärt, hur fel kan det då vara, oavsett vad min hund har kopplat det till? Så länge jag har en glad och positiv hund som jobbar på med motivationen på topp så är det inte fel, inte i min värld i alla fall. Jag låter resultaten prata för sig själva 😉

Ibland får jag en känsla av att ju djupare man ger sig in i inlärningsvärlden ju räddare blir man för expemintera med sin träning, varför göra det mer komplicerat än vad det är? Vad spelar det för roll om något blir fel, så länge man som tränare snabbt inser att man på fel väg och väljer att då testa en annan. Personligen tror jag inte på metoder, på ett sätt att träna för att forskningen säger si och forskningen säger så. Jag tror på individer och på en mängd olika vägar. Vilket betyder att det som passar individ A inte behöver passa individ B och som tränare, och speciellt instruktör, bör vi kunna vara breda nog att våga gå olika vägar och inte fastna i ett enda sätt att träna och lära ut.

Så istället för att låta sig övertygas av vad andra säger och påstår, våga testa själv och se vad som fungerar för dig och din hund. Får du de resultaten du är ute efter? Bli inte rädd för att träna! Lek med det och se vart det leder dig 🙂 Det var så jag “upptäckte” min “oj!” signal som var långt ifrån medveten från början, men som har effektiviserat min träning i många situationer. LÅT DINA RESULTAT TALA FÖR SIG SJÄLVT! 🙂

Med det sagt menar jag inte att man inte ska lyssna på instruktörer, lärare och läsa forskningsrapporter osv… Sånt är ovärderligt, men har du hittat något som fungerar för dig och din hund, då är det inte fel! Ingen instruktör i världen ta det ifrån dig, även fast det inte var just den instruktörens väg.