Nä du! Nu kostar det!

En gång till matte!

Jag bestämde mig från början att jag skulle lära in höger & vänster på Ice eftersom han är en snabb rackare och risken för att jag hamnar bakom honom under ett agilitylopp är mycket större än med Flash som inte satsar lika hårt. Då vill jag med en verbal signal kunna dirigera honom vidare åt rätt håll. Jag började att lära gossen att snurra åt båda hållen, han snurrar åt respektive håll på handsignal åt antingen höger eller vänster. Så här långt, inga problem. När jag började lägga in de verbala signalerna “höger” & “vänster” precis innan respektive handsignal fungerade det felfritt varje gång, men när jag tog bort handsignalerna så snurrade han bara, vilket håll som helst. Fick han inte betalt första gången testade han direkt åt andra hållet och då kom lönen, vilket resulterade i att han aldrig tänkte till överhuvudtaget! Strunt samma om det inte fungerarde första varvet, han behövde ju bara snurra åt andra hållet så lönade det sig ändå. Alltså, det kostade inte gossen tillräckligt mycket att göra fel att han faktiskt började koncentrera sig på att göra skillnad på höger & vänster. Så länge Ice är med i leken är det lön nog för honom, om det tar ett extra varv innan belöningen kommer gör honom inte speciellt mycket. Så om han faktiskt skulle börja fokusera och lyssna på vad det är jag säger behövde jag ändra min plan. Eftersom träning/lek är det bästa han vet så såg jag till att sluta leka så fort han gjorde fel och bara snurra utan att lyssna på min signal. Antingen leker jag med en av de andra en stund eller så slutar jag bara att leka med Ice helt enkelt, efter en stund får han en ny chans. Tro mig, det tog inte länge innan han tyckte att det kostade för mycket att bara snurra utan att lyssna på vad jag faktiskt sa. Han började nästan omedelbart att koncentrera sig och hans lyckande ökade från 50% då han bara chansade till ca 90-95%.

Alltså, det handlar inte bara om vad hunden vinner på ett visst beteende, det handlar också om vad det kostar hunden. För just Ice kostar det för mycket att åka ur en aktivitet, vilket gjorde att han skärpe till sig och gjorde det som behövdes för få fortsätta att leka, han uppmärksammade vad jag gav för signal.