Shaping vid baren

Som jag sagt tidigare så sker inlärning hela tiden, inte bara när vi bestämmer oss för att träna. Hundens hjärna stängs inte av för att vi träningspasset är över, de fortsätter att ta in information non stop. Med det sagt så finns det ju ingen anledning att låta beteenden jag tycker om gå förbi obemärkt 😉

Det enda som skiljer köket från vardagsrummet är baren, där sitter vi oftast och tittar på tv samtidigt som vi äter. Det började med att jag såg i ögonvrån något Ice gjorde när jag satt och åt, omedelbart fick han en bit mat slängt till sig. Efter några repetioner fattade han galoppen och började bjuda på både det ena och det andra, han backar, snurrar, balanserar på kotten osv… Igår bestämde jag mig för att shejpa honom att gå upp på möbeln som jag använt mig av att träna kontaktfältsbeteende med Flash, efter frukosten och middagen hade han det helt klart för sig. Upp på möblen = smaka en bit av matte. Idag var det dags att få honom att gå ned för sluttningen och stå med framtassarna lågt och bakdelen högt, det fick vi till under frukost 🙂 Är övertygad om att efter 1-2 måltider till så har han ett kontaktfältsbeteende, utan att jag behövt “träna” honom till det! Självklart har jag tränat honom till det men inte under ett träningspass så att säga, jag har fångat beteenden som jag tyckt om och försökt att belöna till min fördel genom att kastat matbiten åt det håll jag vill ha honom näst. Kolla in det lilla filmklippet… http://www.youtube.com/watch?v=ZPqo8SxpYtI Nu för tiden får Gremlin ett litet “träningspass” varje gång jag äter 😉

P7270031